PostHeaderIcon Zmagoviti zaposlitveni razgovori

Zaposlitveni razgovori so potrebno zlo, ko se soočamo z iskanjem dela. Pa čeprav s jih najde nekaj, ki v tem uživajo, ima večina s tem probleme in je zanje živčna izkušnja

Sestavili smo nekaj nasvetov, kako se čim bolje odrezati na zaposlitvenih razgovorih.

BODITE PRIPRAVLJENI
Poskrbite, da boste priprevljeni na delodajalca s katerim imate razgovor – da se že prej pozanimate o podjetju. Na primer, če je vaš bodoči delodajalec trgovec, poskusite biti stranka. Zelo je priporočljivo, da obiščete njihovo spletno stran in pregledate sekcijo O nas. Prav tako bi morali pregledati sekcije Novice ali pa Objave medijev, da izveste najnovejše novice v zvezi s podjetje. Pokažite kadroviku, da poznate njihovo podjetje.

ŠE KAKŠNA VPRAŠANJA?
S tem, ko se boste pripravili na podjetje in naredili mini raziskavo, vas bo to pripravilo na razgovor. Zamislite se kakšna smiselna vprašanja, ki jih zastavite kadroviku. To mu bo dalo znak, da se zanimate za podjetje in intenzivno razmišljate o podjetju in vaši vlogi v njem.

BODITE TOČNI
Ne naredite usodne napake – nikar ne zamudite prvega razgovora. Če niste prepričani, kje se podjetje nahaja, se tja odpravite kakšen dan prej, da na dan razgovora ne bo zadrege.

OBLECITE SE PRIMERNO
Poskrbite, da se boste oblekli pametno, nekričeče in spodobno. Seveda obstajajo izjeme glede na gospodarsko panogo v kateri deluje podjetje, vendar pa se raje držite klasičnih pravil. Ne preveč športno in ne preveč elegantno, nekaj v čemer se boste dobro počitili in boste izgledali urejeno.

PO RAZGOVORU
Če na razgovoru ne uspete, uporabite to izkušnjo kot nekaj iz česar se lahk veliko naučite. Poskusite pridobiti odziv s strani kadrovika. Do odziva ste upravičeni. S tem si tudi utrdite položaj pri kadroviku, ki vas bo mogoče v naslednjih razpisih imel za resnega kandidata, ki se je proaktiven.

read full article
 

PostHeaderIcon Vaša osebna tržna akcija

Uspešen lov na zaposlitev potrebuje trdno tržno kampanjo. Čeprav gre za področje vašega osebnega strokovnega znanja, to ni vedno enostavno. Tukaj je par strokovnih nasvetov za trženje samega sebe delo lov potrebuje trden tržno kampanjo za super proizvod - ti.:

Opredelitev akcije
Težko se je včasih postaviti v kožo, da tržite sami sebe. Zamislite si, kot da vas trži prodajna služba. Mislite nase kot na proizvod in prilagojeno uporabo vašega izdelka s posebnimi značilnostmi in koristimi za delodajalce, ki so kupci tega izdelka.

Spoznajte svoje tržišče
Sestavite hit seznam delodajalcev, ki se zanimajo za vaše znanje in izkušnje. Ne pozabite stopiti v stik strokovnih institucij in regionalnih organov. Imejte koristne informacije o lokalnih delodajalcih, ki so bolj dostopni kot družbe HR oddelka.

Ponudite se - vendar ne na aroganten način
Moraš prodajati vaše izdelke, vendar pa izberite svoje besede in ton skrbno. Pomembno je, da se izognete pretirani samohvali. Na primer: "Slovim po dobrem programiranju" namesto "Jaz sem najboljši programer ."

Uporabi svoj proračun
Vsaka tržna akcija ima proračun in lov na delovno mesto ni nobena izjema. Ampak vaš vir, je verjetno vaš čas. Izrabite čas efektivno, konktaktirajte le delodajalce, ki se vam zdijo resnično primerni in kjer bi zares z veseljem delali.

read full article
 

PostHeaderIcon Umiritev recesije v Evropski uniji

Po zadnjih napovedih evropske komisije se bo gospodarsko nazadovanje v Evropski uniji v prihodnjih mesecih ustavilo. Po zatrdilu komisarja Joaquína Almunie je napoved »mešanica optimizma in previdnosti«. Nekatera največja evropska godpodarstva npr. Nemčij in Francija že kažejo prve znake okrevanja. Podrobnejše podatke o aktualnih podatkih za Slovenijo si lahko preberite v gospodarskih tokovih za september.

Bistevno bolj so zaskrbljujoči podatki s trga dela, saj je le v drugem četrtletju v Uniji izgubilo delo 1,5 miljona ljudi. To je že tretje zaporedno četrtletje z upadom zaposlovanja. Tudi ponudba prostih delovnih mest se še ni prav nič okrepila, po mnenju poznavalcev, pa lahko zaposlitveni krč traja še dve do tri leta.

read full article
 

PostHeaderIcon Strošek dela v Sloveniji za 8,2% višji kot preteklo leto!

Po podatkih za 2. četrtletje leta 2009 se je strošek dela glede na preteklo leto povečal kar za 8,2%. Tudi povprečne plače so v tem obdobju zrasle za 4,6%. Večje povečanje stroška dela od primerljivih plač v enakem obdobju, govori o tem, da se zmanjšalo število dejansko opravljenih delovnih ur.

Stroški dela so se v opazovanem obdobju najbolj povečali na področju zdravstva in socialnega varstva, najbolj pa so se znižali na področju finančne in zavarovalniške dejavnosti.

read full article
 

PostHeaderIcon Prosta delovna mesta v 2. četrtletju v Sloveniji

Ponudba prostih delovnih mest je še skromna, saj je število prostih delovnih mest v letu 2009 za 60% manjše kot v letu 2008. V 2. četrtletju je bilo povprečno prostih 5300 delovnih mest.

Še naprej upada tudi število zaposlenih. Padec se nadaljuje že drugo četrtletje zapored. V 2. četrtletju je bilo povprečno zasedenih 822.000 delovnih mest.

V zadnjem četrtletju se kot vsako leto poveča predvsem število prostih delovnih mest v izobraževalni dejavnosti predvsem zaradi zelo velikega števila zaposlitev za določen čas v izobraževalnih dejavnostih.

read full article
 

PostHeaderIcon Slovenska javnost bolj optimistična

Rezultati redne mesečne ankete o pričakovanjih javnosti glede vplivov gospodarske krize na njihovo življenje se kaže rahlo pozitiven trend. Odgovori so pokazali za tri točke bolj pozitivna pričakovanja kot v preteklem mesecu. Še vedno pa je indeks globoko na negativni strani, saj dosega le 39 točk, srednja vrednost indeksa pa je pri 50 točkah.

Zmanjšuje se predvsem število tistih, ki so odgovorili, da živijo slabše kot pred krizo, kar kaže na to, da je v Sloveniji prizadet razmerom ozek krog ljudi oz. delovnih mest.

Pozitiven je predvsem odgovor, da nameravjo vprašani povečati svojo osebno potrošnjo, kar je najpomembnejši znak za nadaljevanje gospodarskega okrevanja.

read full article
 

PostHeaderIcon V Sloveniji julija 88.457 brezposelnih

Konec julija je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 88.457 brezposelnih oseb, kar je za 2,3 odstotka več kot junija in 43,7 odstotka več kot julija lani, so danes sporočili z zavoda.

V prvih sedmih mesecih se je na zavodu na novo prijavilo 65.098 brezposelnih oseb ali 84,8 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

Julija se je v evidenco brezposelnih oseb prijavilo 8889 oseb, kar je za 7,4 odstotka več kot v juniju. Med novoprijavljenimi osebami je bilo največ brezposelnih, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas, in sicer 3810. V juliju se je zaposlilo 3991 brezposelnih oseb, 72,4 odstotka več kot v juliju lani.

Poleg tega so delodajalci prijavili 14.748 prostih delovnih mest, kar je najvišje mesečno število prostih delovnih mest letos, pravijo na zavodu.

STA

read full article
 

PostHeaderIcon Izdaja delovnih dovoljenj le v Ljubljani

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje bo od ponedeljka, 3. 8. 2009, vse vrste delovnih dovoljenj izdajal na centralni lokaciji, to je na Dunajski 20 v Ljubljani, kjer bo tudi možnost osebne oddaje vlog.
Vloge za vse vrste delovnih dovoljenj se bodo po tem datumu lahko osebno oddale na navedeni lokaciji, poleg tega tako kot do sedaj tudi na vseh organizacijskih enotah Zavoda oziroma po pošti na naslov:
Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, Rožna dolina, Cesta IX/6, 1000 Ljubljana.

Postopek oddaje potrebe po delavcu (obrazec 0,48) in izdaja mnenj o obstoju domačih kandidatov ostaja še vnaprej nespremenjen, to pomeni, da se postopek prične na pristojni območni službi Zavoda.
Vse, ki karkoli zanima v zvezi z izdajo delovnih dovoljenj, lahko od ponedeljka dalje pokličejo na novo telefonsko številko Službe za zaposlovanje in delo tujcev: (01) 300 49 40. Vse podrobnejše informacije so na voljo tudi na spletni strani Zavoda: www.ess.gov.si v rubriki Iz dejavnosti – Za delodajalce in Zaposlovanje in delo tujcev.

read full article
 

PostHeaderIcon Gibanje cen v juliju 2009

Cene so bile julija v povprečju nižje za 0,9 %.

Drugič letos so se cene življenjskih potrebščin v povprečju znižale, tokrat za 0,9 %. Rast cen od začetka januarja do konca julija pa je bila 1,4-odstotna (v enakem obdobju lani 4,1-odstotna).

Storitve so se podražile za 1,8 %, blago pa se je za 2,1 % pocenilo. Med blagom so se cene poltrajnega in trajnega blaga znižale (za 11,8 oz. 1,0 %); cene blaga dnevne porabe pa se v povprečju niso spremenile.


Nižje so bile cene obleke in obutve, hrane ter rabljenih avtomobilov, višje pa cene počitnic v paketu, naftnih derivatov ter zavarovalnih storitev.


Letna stopnja inflacije prvič negativna

Julija smo prvič imeli negativno rast cen tudi na letni ravni, saj so se cene v enem letu znižale za 0,6 % (v enakem obdobju lani je bila rast 6,9-odstotna). Povprečna 12-mesečna rast se je ponovno znižala in je zdaj 2,3-odstotna (v enakem obdobju lani 5,8-odstotna).

read full article
 

PostHeaderIcon Kazalnik gospodarske klime enak kot prejšnji mesec

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila julija 2009 (-24 odstotnih točk) enaka kot junija 2009 (-24 odstotnih točk), hkrati pa je bila za 27 odstotnih točk nižja kot julija 2008 in za 27 odstotnih točk je bila nižja tudi od dolgoletnega povprečja.

Kazalnik zaupanja potrošnikov po dveh mesecih rasti v juliju ponovno nižji
Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil v juliju 2009 za 3 odstotne točke nižji kot v juniju 2009. K temu so prispevale predvsem bolj pesimistične napovedi potrošnikov o finančnem stanju v njihovih gospodinjstvih v prihodnjih 12 mesecih.
Kazalnik zaupanja potrošnikov se je julija po dveh meseci rasti ponovno znižal: za 6 odstotnih točk je bil nižji od povprečja prejšnjega leta in za 7 odstotnih točk nižji kot pred letom dni.

Stanje glavnih kazalnikov zaupanja po gospodarskih dejavnostih:

- Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih enak kot prejšnji mesec
- Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno višji kot prejšnji mesec
- Kazalnik zaupanja v gradbeništvu višji kot prejšnji mesec
- Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih višji kot prejšnji mesec

read full article
 

PostHeaderIcon Še dva dni za zaposlitev težje zapolivih oseb

V petek se izteče rok za prijavo na razpis za spodbujanje zaposlovanja za krajši delovni čas in za zaposlovanje težje zaposljivih brezposelnih oseb.

Razis obsega tri kategorije težje zaposlivih brezposelnih oseb:

1. Zaposlovanja brezposelnih oseb s pomočjo subvencije za zaposlitev za krajši delovni čas pri tržnih delodajalcih. Ciljna skupina so brezposelne osebe, prijavljene v evidenci brezposelnih oseb ZZZS. Cilj javnega razpisa je zaposlitev 400 brezposelnih oseb, od tega 55 odstotkov žensk. Subvencije so v višini od 1.250 evrov do 3.750 evrov. Rok za oddajo vlog je 31. julij 2009 do 12. ure. Več o razpisu na: http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/JavniRazpisi/30-01-09KDC/30-01-09.htm

2. Zaposlovanja težje zaposljivih brezposelnih oseb. Subvencija je namenjena za delodajalce, ki bodo za polni delovni čas za eneo leto zaposlijo osebo s statusom brezposelne osebe. Te morajo biti težje zapolivi brezposelni, med katere spadajo tudi ljudje starejši od 50 let, mlajši od 25 let, so iskalci prve zaposlitve itd. Subvencija znaša 4.000 evrov.

3. Zaposlitev brezposelne osebe, ki je prijavljena na zavodu za zaposlovanje že več kot 24 mesecev. Sobvencija znaša 8.000 evrov. Cilj razpisa je zaposliti 3.850 brezposelnih oseb, od tega 55 odstotkov žensk. Rok za oddajo vlog je vsak zadnji petek v mesecu. Julija je to 31. 7. 2009 do 12. ure. Zadnji rok celotnega razpisa pa je 24. 9. 2009. Več informacij je na: http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/JavniRazpisi/30-01-09/30-01-09ZaposliMe.htm

Povzeto po dnevnik.si.

read full article
 

<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 8 od 46