Tako kadrovska agencija kot tudi kadrovsko svetovanje morata svojim strankam nuditi pragmatično, jasno, neposredno in dostopno podporo, pri vsem tem pa morajo biti zaposleni tudi dobro obveščeni o vseh novostih in spremembah. Programi za naročnike, ki najemajo ali  kadrovsko agencijo ali le kadrovsko svetovanje, morajo biti zasnovani tako, da se le-ti lažje spopadejo s pritiskom, pod katerim so se v določenem trenutku znašli, in da lahko podpirajo ali obvladujejo vse kadrovske dejavnosti. Mogoči so tudi paketi po meri, in sicer taki, ki odražajo način dela določenega podjetja. Svetovalci oz. zaposleni v kadrovski agenciji ocenijo trenutno stanje in ugotovijo vrzeli ali priložnosti za izboljšave.

Pogosta zmota je, da so kadrovske agencije in kadrovsko svetovanje isto. Tako eni kot drugi svojim strankam nudijo neprecenljive storitve, vendar je način, kako to počnejo, precej drugačen. Zato je bistveno, da razumemo razliko, kateri najbolj ustreza poslovnim potrebam določenega podjetja.

Kadrovska agencija

Agencija za zaposlovanje za naročnika izvaja vse kadrovske storitve, ki bi jih sicer počel kadrovski oddelek v tem podjetju, če bi obstajal:

  • obračun plač,
  • priprava internih pravnih aktov in pogodb,
  • upravljanje s človeškimi viri.

Predvsem upravljanje s človeškimi viri je pomembna prednost najemanja najboljših kadrovskih agencijskih storitev. Te segajo od razvoja sistemov spodbud za zaposlene, izboljšujejo metodo zaposlovanja in zagotavljajo strokovni nadzor osebja. Če je namen pridobivanje pravih kadrov in njihovo zadržanje, so storitve HR agencije morda popolna izbira za vaše podjetje.

Svetovalne storitve

Po drugi strani pa kadrovski svetovalci s svojim strokovnim znanjem izvedejo celovito oceno vaše trenutne kadrovske funkcije in podajo priporočila glede modela in strukture delovanja. Pregledajo vse notranje sisteme organizacije povezane s kadri. Vaš svetovalec bo nato ocenil kadrovsko strukturo, model in zmogljivosti ekipe. Od tam bo vaš svetovalec dal nabor priporočil za spremembe, namenjene povečanju učinkovitosti in uspešnosti kadrovske funkcije. Lahko gre za svetovanje v celotnem kadrovskem spektru ali delo na samo enem osredotočenem projektu.

Zunanja kadrovska služba ali kadrovsko svetovanje pri zaposlovanju: v čem je razlika?

Agencija za zaposlovanje deluje kot posrednik med dvema strankama med postopkom zaposlovanja ali pogajanji. Opravljajo delo, ki podjetjem omogoča, da zapolnijo prosta delovna mesta.

Po drugi strani svetovalci za zaposlovanje raziskujejo potrebe, težave in izzive, s katerimi se soočajo podjetja ali prosilci za zaposlitev. Ko v celoti razumejo situacijo, s svojim strokovnim poznavanjem trga podjetju predpišejo ustrezno rešitev.

Kadrovski svetovalec analizira podjetje
Kadrovski svetovalec analizira podjetje

Kdaj pri zaposlovanju izbrati kadrovsko agencijo namesto svetovanja?

Za posebna delovna mesta lahko podjetja potrebujejo določeno število ljudi, da izpolnijo zahteve svojih strank. Na primer, delovno mesto telefonista. V tako hitro razvijajočem se okolju lahko odsotnost ali odhod članov ekipe v kratkem času vpliva na poslovanje podjetja. Ne samo, da odsotnost osebja povzroča stres med preostalo ekipo, ampak tudi zmanjšuje proizvodno zmogljivost podjetja.

Za te vrste delovnih mest morda ne bodo potrebni visokokvalificirani kandidati s strokovnimi znanji. Vendar pa je treba tako odprta delovna mesta nujno zapolniti, da bi zmanjšali negativni vpliv na preostalo ekipo in dobiček podjetja. V tem primeru so agencije za zaposlovanje neprecenljive vrednosti.

Kdaj pri zaposlovanju izbrati svetovanje namesto agencije?

Za razliko od agencij za zaposlovanje, ki so predane hitremu zapolnjevanju delovnih mest, svetovalci za zaposlovanje ponujajo pristop, ki je bolj svetovalni. Njihova storitev, ki temelji na nasvetih, vključuje pridobivanje podrobnega znanja o podjetjih in kandidatih, s katerimi delajo. Ko v celoti razumejo potrebe podjetja, svetovalci predstavijo svoje ugotovitve, ki bodo najbolje zadovoljile potrebe obeh – tako podjetja kot zaposlenega. 

Ta način storitev je bolj primeren za zaposlovanje za določen ali nedoločen čas. Zlasti tam, kjer je za podjetje potreben poseben nabor veščin, da doseže svoje cilje, se lahko svetovalci za zaposlovanje izkažejo za neprecenljive.

Zaposlovanje napačnega kandidata lahko pomembno vpliva na ugled podjetja in posameznega kandidata. Zato se kadrovski referenti trudijo, da bi se izognili tej situaciji, saj bi to lahko močno škodilo njihovemu ugledu.

Svetovalci trdo delajo, da bi razvili tesno povezane, dolgoročne odnose s strankami in kandidati. Nenehno iskanje načinov za izboljšanje svojega znanja in strokovnega znanja s pogovori izboljšuje storitev, ki jo ponujajo. To pa jim omogoča, da razširijo svojo mrežo, s čimer organizacijam omogočijo dostop do širšega nabora talentov.

Nekatere agencije pa nudijo tako zunanjo kadrovsko službo kot tudi samo svetovanje. Tak HR partner vam bo znal najbolje svetovati glede na vaše potrebe.

Kadrovski svetovalec v pisarni
Kadrovski svetovalec pomaga optimizirati kadrovsko službo

Notranja kadrovska služba, agencija ali svetovalec?

Notranji kadrovniki so zaposleni v podjetju in so odgovorni za vodenje postopka zaposlovanja za vsako posamezno prosto delovno mesto v podjetju. Služijo kot osrednja kontaktna točka za kandidate za zaposlitev in upravljajo odnose podjetja z agencijami in svetovalci, s katerimi sodeluje.

Kadar podjetje ni dovolj veliko, da bi upravičilo zaposlitev lastnega kadrovnika, odločitve o zaposlovanju sprejemajo vodje oddelkov.

Ne sledi nujno, da če podjetje zaposluje notranjega kadrovnika, ne uporablja agencij. Čeprav je res, da bodo najbolj preproste vloge obravnavane v podjetju, lahko še vedno poiščejo strokovno znanje svetovalca za zaposlovanje, kjer se izkaže, da je prosta delovna mesta težje zapolniti.

Zaposlovanje preko agencije v primerjavi z internim zaposlovanjem:. Kaj je primerno za vas?

Razvijanje dolgoročnih odnosov s strankami in kandidati

Način delovanja agencij pogosto daje prednost hitrosti pred kakovostjo. Po drugi strani pa so svetovalci za zaposlovanje zavezani graditi močnejše profesionalne odnose s svojimi strankami. Vzamejo si čas, da razumejo, kaj zahteva delo, njihov posel, cilje zaposlovanja in razvijejo dolgoročne delovne odnose.

Svetovalci za zaposlovanje zagotavljajo bolj poglobljeno storitev kot zgolj zapolnjevanje delovnih mest. Vzamejo si čas in se potrudijo, da spoznajo svoje stranke in organizacijo, s katero sodelujejo. Razumejo etiko podjetja, strategije rasti, cilje in cilje zaposlovanja.

Šele po pridobitvi tako poglobljenega znanja začne svetovalec za zaposlovanje potencialnim kandidatom oglaševati delovno mesto. Svetovalci si tudi vzamejo čas, da spoznajo svoje kandidate in z njimi vzpostavijo odnose. Vzamejo si čas, da spoznajo zgodovino zaposlitve in razumejo karierne cilje in pričakovanja svojega kandidata.

S tem naprednim znanjem so lahko svetovalci za zaposlovanje bistveno bolj prepričani, da se stranka in kandidat dobro ujemata.

Upamo, da vam je ta članek pomagal razumeti razliko med kadrovskimi agencijami in kadrovskimi svetovalci, da boste našli zase najprimernejšega HR partnerja.

Če pa imate še vedno kakršna koli vprašanja o tej temi, se obrnite na kadrovsko agencijo, katere visoko usposobljeni strokovnjaki vam bodo znali najbolje svetovati.

Kadrovska agencija ali kadrovsko svetovanje – kakšna je razlika?
Wordpress website enhanced by true google 404