Z internetom prihajamo v novo dobo iskanja zaposlitev. Delovna mesta so danes lahko videna na internetu. Tako lahko iskalci zaposlitve iščejo nova delovna mesta kar iz domačega naslonjača.

Še pred nekaj leti je bilo iskanje težje saj so morali iskalci dela iti osebno na zavod za zaposlovanje in si tam v stoje prepisovati možna delovna mesta. Danes pa že obstaja ne samo ena, pač pa več spletnih portalov, ki so bili ustvarjeni ravno za ta namen.

V tujini taki portali obstajajo že vrsto let saj je potreba po tem, zaradi množice iskalcev kot ponudnikov del, tako številčna, da je to najboljši in najlažji način. Pri nas so ta način med prvimi začeli uporabljati na študentskih servisih saj so tam zelo aktualna kratkotrajna delovna mesta za en dan in je zelo pomembno, da iskalci zaposlitve delo vidijo že zgodaj zjutraj na internetu. Po tem sistemu so posamezniki ustvarili portale na katerih so različni delodajalci oznanjali delovna mesta.

Na začetku je bilo posredovanje delovnega mesta za delodajalce in delojemalce brezplačno in so se portali financirali le od sponzorjev in prodajo oglaševalskih prostorov. Prav kmalu pa so ti portali začeli delodajalcem zaračunavati zaposlitvene oglase saj so videli, da se potreba po vidnosti zaposlitvenih oglasov na internetu večajo. S tem se je večalo tudi število zaposlitvenih portalov saj lahko ustvarjalci teh spletnih strani na ta način dobro služijo.

Danes imamo že kar nekaj znanih zaposlitvenih portalov, ki imajo na dan več tisoč obiskovalcev. Posamezniki tako iz lastnih naslonjačev udobno iščejo prosta delovna mesta in tako na zelo udoben in preprost način iščejo svojo zaposlitev . Nekateri portali imajo celo možnost, da uporabniki vpišejo svoj življenjepis, ki je shranjen v bazo iskalcev zaposlitve. Uporabniki tako lahko tudi določijo kakšno delo bi opravljali in kaj iščejo. Na drugi strani pa imajo tudi delodajalci to možnost in tako sam sistem portala poveže te ukaze ter posameznikom v svojih bazah najde najprimernejše kandidate.

Tak sistem delovanje je zelo praktičen saj poskrbi, da se delodajalec in zanj primeren delojemalec hitro najdeta. Vendar, ker je ta sistem tako zelo preprost se večkrat zgodi, da posamezniki na enkrat najdejo več, za njih, primernih zadetkov in tako se ta postopek iskanja lahko malo upočasni. Zanimivo je, da tudi, če je iskalec delovnih mest povabljen na več razgovorov hkrati lahko še vedno na koncu ostane brez delovnega mesta. Verjetnost, da dobimo delovno mesto je prav enaka kot je bila še s starimi načini iskanja. Kljub tem novim in hitrim sistemom iskanja zaposlitve je še vedno dokaj težko iskati zaposlitve saj je tudi drugih iskalcev več kot včasih.

Ne samo iskalci zaposlitve tudi iskalci novih kadrov imajo s spletnim načinom dosti več dela, ker imajo tudi več prijav. Tako morajo večkrat organizirati razgovore in vzpostaviti poseben sistem razvrščanja novih delavcev in iskanja najprimernejšega. Kadrovanje v podjetjih je na ta način postal pomemben in kar obsegajoč sistem delovanja. Vsi se namreč zavedajo, da ni bližnjic, ko se išče dober kader in tega ti ne more zagotoviti še tako dober zaposlitveni portal.

Danes se celo zdi, da je zaposlitvenih portalov že tako veliko, da se uporabnik niti več med njimi ne more znajti kaj šele med množico ponujenih delovnih mest. Tudi tega se lastniki teh portalov zavedajo in tako se zaposlitveni portali celo že ločujejo med seboj po panogi iščočih zaposlitev. Edega od prvih specializiranih zaposlitvenih portalov so dobili iskalci IT, oblikovalskih in oglaševalskih delovnih mest. Trend takšnih specializiranih zaposlitvenih portalov bo še rastel in morda je to sistem, ki bo uporabnikom najbolj ustrezal.

Iskanje zaposlitev preko interneta
Wordpress website enhanced by true google 404